Onderzoeker wil meer aandacht voor gebaren bij de taalontwikkeling van kinderen met Down
Datum: 25-06-2017 | Geplaatst in: Nieuws
Veel kinderen met down hebben een vertraagde taalontwikkeling. Ze hebben bijvoorbeeld een kleinere woordenschat en vinden het daardoor lastiger om te communiceren. Op bepaalde manieren kun je de taalontwikkeling voor deze kinderen echter stimuleren. Zo stelde gedragsonderzoeker Stijn Deckers vast dat het gebruik van gebaren een positief effect heeft op de woordenschatontwikkeling van kinderen met Down.
Taalachterstand
Kinderen met het Downsyndroom hebben op bepaalde vlakken een achterstand. Denk bijvoorbeeld aan motorische vaardigheden. Ook het begrijpen en spreken van taal is voor hen veel lastiger. Het lukt de kinderen bijvoorbeeld niet om duidelijk te spreken. Zodoende gebruiken zij in de eerste jaren van hun leven andere manieren van communicatie, zoals gebaren. In de loop der jaren leren de kinderen met Down vaak beter praten.
Promotie
Stijn Deckers promoveert op 29 juni 2017 op basis van zijn
onderzoek naar woordenschatontwikkeling, gebarentaal en het Down sysndroom. Zijn onderzoekstitel luidt: ‘Woordenschatontwikkeling bij Downsyndroom verloopt langzamer, maar niet anders’. Volgens de onderzoeker wordt er op dit moment te weinig gekeken naar de rol van gebaren bij de communicatievaardigheden van kinderen met Down. Dit terwijl het hoogstwaarschijnlijk bijdraagt aan de taalvaardigheden van deze mensen.
Meer rekening houden met gebaren
Wat betreft taalontwikkeling moet men kijken naar andere communicatie vormen en daar veel meer rekening mee houden. Dat wordt volgens Deckers op dit moment nog veel te weinig gedaan. Het tegenargument is vaak dat het leren van gebaren de woordenontwikkeling zou belemmeren, maar volgens de onderzoeker is dit niet waar.